Afval, kunnen we daar iets mee?
Veel scholen adopteren al straten in de omgeving van school of wijkgebouw om afval op te ruimen. Dit project heeft tot doel de jeugd het belang van die acties te laten ontdekken.
Doelgroepen:
• Jeugd van ca 10 t/m 12 jaar (basisschool leerlingen en deelnemers buitenschoolse activiteiten)
• Leerkrachten en jeugdwerkers
• Indirect ouders
Doel:
1. Leerkrachten en jeugdwerkers kunnen met behulp van het educatieve materiaal het probleem en de kansen van ‘afval’ aanbieden.
2. Kinderen vinden het leuk om ‘de afval berg” te helpen verkleinen.
3. Kinderen begrijpen het probleem en de kansen van ‘afval’.
4. Kinderen kunnen afval sorteren en snappen waarom scheiden belangrijk is.
5. Kinderen kennen de 5 R’s Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot en weten voorbeelden van toepassingen.
6. Kinderen ontdekken wat je zelf met afval kunt doen.
Introductie: Verhaal over Jose die een dood vogeltje vindt verstrikt in plastic. Zij wil de burgemeester schrijven, maar weet niet hoe dat moet en wil hulp.
Werkwijze:
In de beschrijving staan tips voor de begeleiding en opdrachten voor de kinderen. Daarbij worden diverse werkvormen en niveaus gehanteerd. De tips voor de begeleiding zijn in blauw en onderstreept.
De kinderen gaan met de opdrachten over NO WASTE: Kennismaken, oriënteren, onderzoeken, ontdekken, experimenteren, verwerken en toepassen van kennis en vaardigheden, verwerken en hun resultaten presenteren.
De begeleiding kan ervoor kiezen niet alle opdrachten te gebruiken. Elke les heeft verschillende opdrachten. Verdeel de opdrachten steeds in 3 groepen. Op die manier kunt u zorgen dat de opdrachten aansluiten bij de vaardigheden en voorkeuren van de leerlingen.
Op school
gratis
in overleg
2023-2024, 2022-2023
4 tot 6 x 1,5 uur
12
36