De Digitale Scheurkalender Eindhoven
De Digitale Scheurkalender Eindhoven is een klassikale ontdekkingstocht door Eindhoven die leerlingen én leraar verrast en met andere ogen naar hun omgeving doet kijken. Een inspirerend educatief initiatief van het Van Abbemuseum, STRP Festival, MU Play & Learn, Philips Museum en CultuurStation.
De website is speciaal gemaakt voor groep 6-8 (po) en de brugklas (vo) en presenteert 7 Eindhovense thema’s: Anders Kijken, Natuur en Heelal, De Straat, Uitvinders, Licht, Gebouwen, 75 jaar Vrijheid 2019-2020 en Eindhoven 1920 2020.
De Digitale Scheurkalender Eindhoven is vrij toegankelijk (inloggen met: eindhoven).
Echt Eindhoven
Het nieuwe, feestelijke thema Eindhoven 1920 2020 heeft als rode draad de indrukwekkende ontwikkeling die de stad in 100 jaar heeft doorgemaakt. Lokale animatiestudio Matte! Nande? heeft speciaal voor De Digitale Scheurkalender een filmpje gemaakt van 100 seconden (natuurlijk) dat je mee terugneemt in die tijd, geheel op de hun kenmerkende creatieve wijze. Matty Jorissen is verantwoordelijk voor de energieke animaties en Wijnand Driessen voor de prachtig geschilderde achtergronden.
Met ‘Eindhoven 1920 2020’ kan een leraar ook grote culturele evenementen als de Dutch Design Week en GLOW eenvoudig in de lokale geschiedenis plaatsen, want wat maakt nou dat deze festivals juist in Eindhoven te beleven zijn?
De Digitale Scheurkalender Eindhoven leert je het culturele erfgoed en DNA van Eindhoven écht kennen. We nemen je mee naar bijzondere plekken, gebouwen en mensen in de stad. Je staat verwonderd over architectuur, urban culture, technische uitvindingen, kunst, design en nog veel meer. Eindhoven heeft ook zoveel te bieden: van Sterrenwacht tot 'bosflat', van Lempke tot jonge hiphop kampioenen en van ontwerpers tot robots.
In de klas werkt de Digitale Scheurkalender Eindhoven heel eenvoudig. Klik op het digibord rustig door één van de 8 thema’s en voert een klassengesprek met de leerlingen over wat er te zien en horen is. Veel voorbereiding is niet nodig. Elk thema van de scheurkalender is prima in 2 of 3 lessen op te splitsen. Bij de meeste thema’s zit ook een korte creatieve opdracht. Die kan ook op een ander moment worden gedaan, bijvoorbeeld als hiphop dans- of gymles of als les creatief schrijven of tekenen. De thema's en leerdoelen van de scheurkalender zijn ook opgenomen in de Digitale Ladekast, voor scholen die deelnemen aan Cultuureducatie met Kwaliteit.
Probeer het zelf met je leerlingen! Ga direct naar de Digitale Scheurkalender Eindhoven (inloggen met: eindhoven, of klik zonder wachtwoord door op ‘Echt Eindhoven’).
gratis
2024-2025, 2023-2024, 2022-2023, 2021-2022, 2020-2021
Vanaf 30 min. per thema, afhankelijk van hoe uitgebreid je als leerkracht een item bespreekt met de leerlingen. Bovendien zijn ook extra filmpjes en creatieve opdrachten beschikbaar.