Taaltitanen
Gedichten maken, dat is hartstikke lastig en niet voor iedereen weggelegd. Toch?
Nee dus! Gedichten schrijven is spelen met taal en woorden. Je zet als het ware luikjes in gedachtes open.
Ieder kind kan dit op eigen niveau doen en het is nooit fout.
Tijdens dit klassikale project oefenen kinderen met allerlei vormen en maken uiteindelijk een eindproduct.
Samen met de leesmediaconsulent van jouw school laat jij jouw leerlingen kennismaken met de wondere wereld van poezië.
Poëzie wordt relatief weinig in het lesprogramma behandeld. Dat is jammer want het draagt bij aan rijke taalontwikkeling. Omdat we als leesmediaconsulenten van de Bibliotheek Eindhoven het onderwijs kunnen ondersteunen door het verzorgen van mooie projecten zijn we van mening dat poëzie en creatief schrijven ook in ons projectaanbod thuis horen.
Dit project is gemaakt na het volgen van een opleiding Creatief Schrijven van Mariet Lems. Haar cursusboek is de inspiratiebron voor de lessen.
Ons doel is kinderen kennis te laten maken met een aantal soorten gedichten. Door ze in eerste instantie een aantal associatieopdrachten te geven leren ze al met woorden te spelen. Ze gaan zelf schrijven n.a.v. een aantal stappen die bij de verschillende soorten gedichten horen. Het project heeft een afsluitende opdracht waarbij eventueel een ouderbijeenkomst georganiseerd kan worden.
Dit project sluit aan bij de volgende kerndoelen van Taalonderwijs en Schrijven.
Kerndoel 5
De leerlingen leren naar inhoud en vorm teksten te schrijven met verschillende functies, zoals: informeren, instrueren, overtuigen of plezier verschaffen.
Kerndoel 7
De leerlingen leren informatie en meningen te vergelijken en te beoordelen in verschillende teksten.
Kerndoel 9
De leerlingen krijgen plezier in het lezen en schrijven van voor hen bestemde verhalen, gedichten en informatieve teksten.
Op school
gratis
op aanvraag
2024-2025
4 lessen