Erfgoededucatie: Van Gogh en Heilige Huisjes
Vol trots presenteren Erfgoed Brabant en Van Gogh Brabant een nieuwe lesproject voor groep 1 t/m 8 in het basisonderwijs: ‘Brabants kwartiertje met Van Gogh’. Over Vincent van Gogh natuurlijk, de wereldberoemde kunstenaar met wortels in Brabant.
Het populaire lesproject Expeditie Heilige huisjes voor groep 7 en 8 is in een nieuw jasje gestoken en heeft een update gekregen.
& een leuk 'weetje': Maar liefst 50.000 leerlingen zijn aangemeld voor Museumschatjes en gaan dit gloednieuwe schooljaar een brabants museum bezoeken.
BRABANTS KWARTIERTJE MET VAN GOGH
Vincent van Gogh is een wereldberoemde Brabander, die de provincie doorkruiste voordat hij naar Frankrijk vertrok. In Brabant liggen zijn wortels, hier besloot hij kunstenaar te worden en hier maakte hij zijn eerste grote schilderij: de Aardappeleters. 'Brabants Kwartiertje met Van Gogh' gaat over zijn leven, familie en zijn eerste stappen op het kunstenaarspad in Brabant.
Het lesproject heeft opdrachtkaarten voor onder- midden- en bovenbouw. Op de voorkant van iedere opdrachtkaart staat een afbeelding van het erfgoed van Vincent van Gogh. Het bekijken, bewonderen en bevragen van dit erfgoed is het startpunt van een Brabants kwartiertje met Van Gogh. De opdrachten zijn kort en krachtig en kunnen los uitgevoerd worden of als projectdag of projectweek.
Het lesmateriaal bestaat uit een map met daarin de docentenhandleiding, per bouw 10 opdrachtkaarten, werkbladen en 3 'buitenkaarten'.
Het project is te bestellen bij Erfgoed Brabant en kost 20 euro.
EXPEDITIE HEILIGE HUISJES IN EEN NIEUW JASJE!
Het populaire lesproject Expeditie Heilige huisjes voor groep 7 en 8 blijft onverminderd actueel; herbestemmingsvraagstukken rond kerkgebouwen, maar ook verschillende geloven en bijbehorende gebruiken leren kennen, in een samenleving met diversiteit.
De lay-out van docentenhandleiding en logboek is veranderd, maar ook de inhoud. Er is meer aandacht voor erfgoedwijsheid. Welke waarde ken je als leerling toe aan een heilig huisje en welke betekenis heeft het voor de gebruikers, de samenleving en jouzelf? Nieuw is ook de provinciale verhaallijn Religieus Brabant, waarin leerkrachten middels een digitale tijdlijn het religieuze erfgoed in hun omgeving kunnen verkennen.
De website voorziet u van extra informatie of lestips.